Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu’ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazeteci Hasan Tahsin’i rahmetle andı.
Genel Başkan Murat Doğanay, Hasan Tahsin’in işgal askerlerine sıktığı ilk kurşun, Türk Kurtuluş mücadelesinde diğer yerlere de örnek teşkil ettiğini dile getirdi.
Asad Genel Başkanı, 15 Mayıs 1919 yılında Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla başlayan ve devamın da bir çok ayaklanmaya öncü olup milli mücadelenin en belirgin sembollerinden biri olan bu olayın Türk tarihi açısından fazlasıyla önem taşıyan bir olay olduğunu ve Hasan Tahsin’in sergilediği cesur davranışı ile bizlere aslında büyük bir geçmiş bıraktığının altını çizdi.
31 yaşındaki Tahsin, ‘ilk kurşunu’ attığı yerde şehit edilen Hasan Tahsin’i rahmetle anan Başkan Doğanay, Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu olarak, “vatanperver” lakabıyla anılan, yazdığı yazılarla aynı zamanda Türkiye’de kadın haklarının savunuculuğunu yapan ilk erkek olan Hasan Tahsin’e duydukları saygının önemini dile getirdi.
Asad Genel Başkanı Murat Doğanay, sömürgeciliğe ve emperyalizme sıkılan bu ilk kurşunun, son olmadığını Hasan Tahsin’in bu hamlesini Milli Mücadele’yi ateşleyen ve tetikleyen bir adım olarak adlandırdıklarını, bu kurşunun Anadolu’nun birçok yerinde binleri, on binleri bulduğunu ve direnişte büyük yankı yapmasının bizler için ne derece önemli olduğunun altını çizdi.
HASAN TAHSİN KİMDİR?
Hasan Tahsin, Kurtuluş mücadelesinde ilk kurşunu sıkarak mücadelenin sembol isimleri arasında yer almıştır. Yunan askerlerinin İzmir’i işgal ettiği dönemde, Türk direnişini başlatan ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, aynı zamanda dönemin gazetecilerindendir. İşte, günümüzde ders kitaplarında da önemli bir yer tutan ve öğrencilere araştırma konusu olarak verilen Hasan Tahsin’in hayatı hakkında bazı bilgiler
Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres (1888, Selanik – 15 Mayıs 1919, İzmir), 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu’ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazetecidir.
İzmir’in Yunanlılarca işgal edilmesinin ardından şehri Yunanlara teslim etmek istemeyenler tarafından “Redd-i İlhak Heyeti Milliyesi” isimli bir dernek kurulmuştur. 14 Mayıs’ı 15 Mayıs’a bağlayan gece binlerce İzmirli eski musevi mezarlığında (Maşatlık meydanı) toplanmıştı. Bu esnada İngiliz, Fransız, Amerikan, İtalyan ve Yunan zırhlıları İzmir Körfezi’nde bulunuyordu. Kalabalığa hitap eden önemli bir isim, o zamanın Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa’ydı. Belediye Başkanının yanı sıra topluluğa hitap eden bir diğer önemli isim ise Hukuk-u Beşer gazetesinin başyazarı olan Hasan Tahsin’di. Halkı direnmeye çağırıyorlardı.
1916 yılında Almanların Balkan ülkelerine girmesi sonucu, Bükreş’ten salıverilen Tahsin, İstanbul’a dönmüştür. Ülkesine dönen Hasan Tahsin, verem tedavisi için İsviçre’ye gitmek zorunda kalmış, bu süreçte de tanınmak için, Osman Nevres yerine Hasan Tahsin ismini kullanmak zorunda kalmıştır. Bu dönemden sonra, ölümüne kadar adı bu şekilde kalmıştır.
1918’de İzmir’de Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyetinin sözcülüğünü yapan Hukuk-u Beşer gazetesini yayımlamaya başladı.
Gazetedeki yazılarında Vatanperver Hasan Tahsin lakabını kullandı. Tahsin, yazdığı yazılarla Türkiye’de kadın haklarının savunuculuğunu yapan ilk erkektir. İzmir’i Yunanlılara teslim etmek istemeyenlerle bir araya gelerek Redd-i İlhak Heyet-i Milliyesi isimli bir dernek kurdu. 15 Mayıs 1919 günü Yunan askerleri tarafından süngülerle öldürüldü. Hasan Tahsin adına, İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik Yarışması düzenlenmektedir. Yarışma Türkiye’de basın-yayın organlarının düzenlediği yarışmaların en eskisi olma özelliğini taşımaktadır.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu
Genel Başkan Murat Doğanay