Asad Genel Başkanı Murat Doğanay, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını içtenlikle andı.

ASAD 19 MAYIS KUTLAMASI


Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Sayın Murat Doğanay, Mayıs 1919 tarihinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olduğunun altını çizdi.
Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak anılması ve bu günü Türk milletini ileri götürecek olan ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olan genç fikirler adanmış olması,  ülkenin geleceğine ve gençlere yönelik olması oldukça önemli bir tarihi olay olduğunu ifade etti.

Asad Genel Başkanı Murat Doğanay, Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu olarak, Türk tarihi için böylesine önemli günlerde onlar için son derece dikkatli olduklarını ve bu günleri her yıl düzenli olarak andıklarını ifade etti. Sayın Doğanay, Atatürk’ten yaptığı önemli bir alıntıyı da sözlerine şu şekilde ekledi; “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

ASAD 19 MAYIS KUTLAMASI

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLIK VE SPOR BAYRAMININ ÖNEMİ..

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir.

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Kısaca vermeye çalıştığımız bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.

Atatürk“Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır: “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir” demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.

AVRASYA STRATEJIK ARAŞTIRMALAR TOPLULUĞU

GENEL BAŞKANI MURAT DOĞANAY

ASAD'a üye olmak ister misiniz?