Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizmden kaynaklanan sorunlara çözüm bulmak amacı için ilan edilen 2 Nisan Dünya Otizmle Farkındalık Gününe dikkat çekti. Otizm, yaşamın erken dönemlerinde kendini gösteren ve sosyal ilişkilerde, iletişim kurmada, davranış kalıpları oluşturmada ve bilişsel gelişmede gecikmeler ve sapmalarla izlenen nörobiyolojik bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Her yıl 2 Nisan günü dünya genelinde Otizmde farkındalık oluşturma ve bilinçlendirme adına çalışmalar sergileniyor.
Asad Genel Başkanı Murat Doğanay 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününün yaşamın erken döneminde kendini gösteren ve sosyal ilişkiler kurma konusunda, davranış kalıpları oluşturmada gecikmeler ve sapmalar yaşayan otizmli bireyler için ayrıcalık oluşturma ve bilinçlendirme konusunda fazlasıyla önem taşıyan bir gün olduğunu ifade etti.
Sayın Murat Doğanay Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu olarak her alanda farkındalık amacı taşıyan böyle özel konular üzerinde tüm düşünce ortakları ve yönetim kurulu olarak ekstra özen gösterdiklerini dile getirdi. Farkındalık konusundaki en önemli konulardan birinin otizm olduğuna değinen Asad Genel Başkanı Murat Doğanay, ülkemizde yapılan çalışmalarla otizmin artık daha bilinen ve toplum nezdinde daha fazla konuşulan bir farklılık olduğun altını çizdi. Ayrıca otizmde erken tanı ile hemen tedavi sürecine başlanmasının ileriye dönük çok daha iyi sonuçlar adına büyük bir artı olduğunun dikkatini çekti.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
- Göz temasından kaçınma
- İsmini tepki vermeme
- İstediği şeyleri işaret edememe
- Yaş grubuna göre oyuncalara ilgi duymama
- Sabit bir noktada sallanma
- Parmak uçlarında yürümeye çalışma
- Dönen nesnelere karşı hassas olmaları
- Takıntılı haller sergileme
- Yaşına göre geç konuşma ya da hiç konuşmama
- İsteklerini ağlatarak yaptırma
Otizmde Erken Tanının Önemi
Otizm erken teşhisin oldukça mühim olduğu bir gelişim geriliği hastalığıdır. Bu sebeple erken teşhiste ailelerin bilinçli ve dikkatli olmaları otizm teşhisinde büyük önem kaydeder. Otizmin belirtilerini ilk 6 ay içerisinde fark eder ve bir uzman doktor ile çalışmaya başlarsanız erken dönem terapi yöntemleri ile hastalığın etkilerini minimum seviyeye indirebilir ve hatta tamamen kurtulabilirsiniz. Otizm doğuştan gelir ve kesin tedavisi yoktur. Her hastada belirtileri farklı olabilir. Bu nedenle her otizmli çocukta uygulanacak tedavi yöntemi aynı değildir. Otizmli hastanın ihtiyacı olan terapi ve tedavi yöntemlerini kendi başınıza değil, doktorunuza danışmalı ve doktorunuzla birlikte tedavi sürecini sağlamalısınız.
Otizm Tedavi Yöntemleri
Otizm alanında kullanılan eğitim, terapi ve tedavi yöntemleri çok çeşitlidir ve her geçen gün bunlara yenileri eklenmektedir. Otizm tedavi yöntemleri;
- Psikiyatrik tedaviler
- Alternatif ve destekleyici tedavi yöntemleri
- Vitamin/Mineral takviyesi
- Ağır metalden arındırma
- Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT)
- Tedavi Protokolleri
“Daha güçlü, zengin ve dünya politikalarına yön veren, küresel gücü elinde tutan, köklerinde var olan İslam’ın en güçlü temsilci bayrağını daha ileriye taşıdığımız gelecekler için Türkiye adına düşünüyoruz”
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay
ASAD- MURAT DOĞANAY (GENEL BAŞKAN)