Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920’de Osmanlı Devleti‘nin İtilaf Devletleri‘nce işgaline direniş göstermek için Türk milletinin ortaya koyduğu irade ile kurulmuş, asli görevi yürütmeyi denetlemek ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti‘nin anayasal devlet organıdır. Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, TBMM’nin kuruluşunun 102. Yılını kutlayarak, ülkemiz adına devrim niteliğinde olan bu eylemin bizler için fazlasıyla kıymetli olduğunu dile getirdi.
Asad Genel Başkanı Murat Doğanay, “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” ilkesine değinerek TBMM’nin sağlamış olduğu egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi yine millettir ayrıcalığı Türkiye Cumhuriyeti ve milleti adına yapılan ayrıca son derece muazzam işleyen bir kuruluş olduğunu vurguladı.
Başkan Doğanay, TBMM’nin açılışının, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri olduğunu aynı zamanda Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyete gidecek yolda önemli adımlar atılmasını sağladığını dile getirdi. Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, 102 yıldır milli irade yolundaki bu kutsal ateşin, kendi içinde bilgisizliği ve karanlığı yaktığını, bağımsızlığımızın önüne dikilecek olası bütün engellere karşı olduğunun altını çizdi.
TBMM’NİN KURULUŞU;
Mustafa Kemal Atatürk hep Meclis-i Mebusan’ın İstanbul‘da değil, Anadolu‘da toplanması gerektiğini düşünüyordu. İşgal altındaki İstanbul’da meclisin tehlikede olduğunu düşünüyordu. Atatürk’ün bu düşüncesine karşın Heyet-i Temsiliye‘nin yaptığı toplantılarda meclisin İstanbul’da toplanması fikri ağır bastı. Meclis-i Mebusan üyelerini belirlemek için Ali Rıza Paşa hükûmeti sırasında seçim yapıldı. Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri seçimlerde başarı sağladı.
Heyet-i Temsiliye, seçilen milletvekillerinin Meclis-i Mebusanda “Müdafaa-i Hukuk” adı altında bir grup oluşturmasını istemekteydi. Buna karşın Meclis-i Mebusanda böyle bir grup kurulamadı. Ancak heyet, yeniden açılan Osmanlı Mebusan Meclisi’ne üye olarak İstanbul’a gidecek olanlarla görüşmeler yapılmıştı. Heyet-i Temsiliye, hazırladıkları Mîsâk-ı Millî’nin Mebusan Meclisi’nde kabul edilmesine ön ayak oldu.
Mustafa Kemal Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye’yi temsilen meclisi Ankara‘da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920 tarihinde yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde toplanacağını duyurdu. 23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii‘nde kılınan Cuma namazının ardından dualarla meclis açıldı. Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebûsan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, şartlar nedeniyle 115 milletvekili ile açılabildi. Mustafa Kemal Paşa, seçimle ilgili yayınladığı ilk tebliğde “Meclis-i Müessisan / Kurucular Meclisi” önerisinde bulundu, farklı fikirlerden sonra ise aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olmasına karar verildi.
TBMM’nin görevleri nelerdir?
Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri,
- Kanun koyma, değiştirme ve ya kaldırma
- Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetleme
- Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun değerinde kararname çıkarma yetkisi verme; bütçe ve kesin hesap kanun tasarıları hakkında görüşme ve kabul etme para basılmasına ve savaş ilanı hakkında karar verme
- Milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını sağlama
“Daha güçlü, zengin ve dünya politikalarına yön veren, küresel gücü elinde tutan, köklerinde var olan İslam’ın en güçlü temsilci bayrağını daha ileriye taşıdığımız gelecekler için Türkiye adına düşünüyoruz”
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay
ASAD- MURAT DOĞANAY (GENEL BAŞKAN)