Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, İstanbul’un Fethi’nin 569. yılını gururla andı.
İstanbul’un fethinin ve Fatih Sultan Mehmet’in Hz. Muhammed tarafından fethi müjdelenmiş, Türk tarihi için ve sınırlarımız için son derece kıymetli bir olay olduğunu dile getiren Genel Başkan Murat Doğanay, medeniyetler başkentlik yapmış İstanbul’un fethinin yıl dönümünde bu konu üzerinde oldukça dikkatli bir şekilde durdu.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Doğanay, birçok bakımdan Osmanlı tarihini derinden etkileyen ve imparatorluk idealinin doğuşunu sağlayan
Hz. Muhammed’in “İstanbul elbette fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, konu fetheden asker ne güzel askerdir.” şeklindeki sözleri Müslüman devletlerin de bu övgüye mazhar olmak için defalarca İstanbul’u kuşatmasına yol açtı.” ifadelerini kullandı. Osmanlı’nın klasik çağını başlattığını belirten Başkan Doğanay, Fatih Sultan Mehmet’in mirasıyla sonraki devirlerde İstanbul eski günlerini de aşarak dünyanın en önemli şehirlerinden birisi haline geldiğini vurguladı.
ASAD Genel Başkanı Sayın Doğanay, Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını genişleten ve Bizans’ı ortadan kaldıran bu fetihin öneminin herkes tarafından farkına varılması ve duyarlı olunmasının son derece kıymetli olduğunu belirtti.
İSTANBUL’UN FETHİNİN TÜRK TARİHİNDE Kİ ÖNEMİ
Osmanlı Devleti’nin Asya ve Avrupa’daki toprakları birbirine bağlanmıştır. İstanbul’un fethedilmesi Osmanlıların Avrupa’da ilerlemesini sağlamıştır. Orta Çağ kapanmış, Yeni Çağ başlamıştır. Bizans İmparatorluğu ortadan kalkmıştır. Yıkılamayacağı düşünülen büyük surların yıkılabileceği anlaşılmıştır. Avrupa’daki krallar etrafı surlarla çevrili büyük şatolarda yaşayan derebeylerin hâkimiyetine son vermiştir.
Avrupa’da hüküm süren derebeylik sistemi çökmüş, merkezî krallıklar güç kazanmaya başlamıştır. Bizans’tan destek alarak yaşayan Mora Despotluğu ile Trabzon Rum İmparatorluğu gibi siyasi teşekküllerin hâkimiyetleri sona ermiştir.
2. Mehmet, 1453 yılında henüz 21 yaşındayken uzun yüzyıllar boyu ele geçirilemeyen Bizans’ın elindeki İstanbul’u 54 günlük bir kuşatmanın ardından fethederek “Fatih” unvanını aldı. Fetih sırasında gemileri karadan yürütüp Haliç’e indirerek savaşın seyrini değiştiren Fatih Sultan Mehmet, bu fetihle Orta Çağ’ı kapatıp Yeni Çağ’ı açtı. İstanbul’un fethinden sonra şehrin yağmalanmasına izin vermeyerek can ve mal güvenliği garantisi verdiği halkın gönlünü kazanan Fatih Sultan Mehmet, fethin sembolü olarak Ayasofya Kilisesi’ni camiye çevirdi. Sultanlığı döneminde 25 seferi bizzat yöneten Fatih, babası 2. Murat döneminde 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye ulaştırdı.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu
Genel Başkanı Murat Doğanay