Devletin önemli kademelerinde yer almış, aynı zamanda Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Kültürünün Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşların hayata geçirilmesinde öncü isim olan Alparslan Türkeş’in vefatının 25. yıl dönümünü Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, Alparslan Türkeş’i vefatının 25. Yılında saygı ve rahmetle andı.
Asad Genel Başkanı Sayın Murat Doğanay, Milliyetçi Harekât Partisi Kurucusu Alparslan Türkeş’in Türkçülük ve Türk siyasi tarihinin başta gelen isimlerinden biri olduğunu ve milliyetçi çerçeveleri bir araya getirmek adına verdiği çabaların hiçbirinin göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurguladı.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, stratejik araştırmalar topluluğu olarak vatanı için çaba sarf eden ve tarihimiz de yer kaplayan önemli isimler hususunda tüm düşünce ortalıkları ve yönetim kurulu olarak her daim son derece hassas olduklarını ve büyük saygı duyduklarını ifade etti. Başkan Doğanay aynı zamanda Başbuğ Türkeş’in Türk ve Osmanlı tarihini, Türk büyülerini öğrenmeyi, onları anmaya ve hatıralarını yaşatma çok istek bir subay olduğunun ve bu doğrultu da hayatımızın birçok noktasına Türkçülüğü, tarihimizi ve değerlerimizi katmasının değerinin bu milleti adına çok büyük bir şans olduğunun altını çizdi.
Alparslan Türkeş Kimdir?
Alparslan Türkeş Türk asker, siyasetçi, Başbakan eski Yardımcısı, Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu ve ilk genel başkanıdır.
Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917 hayata geldi. Aslen Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden Kıbrıs’a göç eden bir ailenin çocuğu olan Türkeş, 1933’te ailesiyle birlikte Lefkoşa’dan ayrılarak Limasol’dan kalkan İtalya bandıralı “Viyana” gemisiyle İstanbul’a geldi.
1933’te Lefkoşa doğumlu İzmit milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu’nun tavsiyesiyle Kuleli Askerî Lisesine geçici olarak kaydolur. Bu şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçince asli kaydı gerçekleşti. Refik Yurtsever’in yeğeni Muzaffer Hanım ile 5 Eylül 1939’da nişanlanır ve 14 Ocak 1940’ta evlenir. Bu sırada Gelibolu’daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı’na tayin edildi ve Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adasında görev aldı.
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi dönemi
Gökhan Evliyaoğlu’nun Adalet Partisi’ne katılma yolundaki teklifi olumsuz değerlendiren Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya toplamak için 2 Mayıs 1963’te Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği’ni kuruluşunu gerçekleştirdi. Darbeye hazırlanan Talat Aydemir- Fethi Gürcan ikilisiyle temasa geçti. Ancak Talat Aydemir’le anlaşmazlık yaşadı. Bunun üzerine darbeden hükümete bahsetti. Kendisi de darbe girişimi nedeniyle yargılandı, ancak darbeyi hükümete bahsettiği için beraat etti. Alparslan Türkeş, sürgünde olduğu dönemde 14’lerden çoğu ile sık sık bir araya gelerek dönüşten sonraki stratejisi için toplantılar yaptı. Nitekim 31 Mart 1965’te, 14’lerden Dündar Taşer, Ahmet Er, Muzaffer Özdağ, Rıfat Baykal, Mustafa Kaplan gibi eski MBK üyeleri ile Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne (CKMP) girerek resmen siyasi hayata atıldı.
Ailesi ve ölümü
İlk evliliği, 1940 yılında, Muzaffer Hanım ileydi. Muzaffer Hanım 1974 yılında ölmüştür. Bundan iki yıl sonra, 1976’da Seval Türkeş’le evlendi.
“Daha güçlü, zengin ve dünya politikalarına yön veren, küresel gücü elinde tutan, köklerinde var olan İslam’ın en güçlü temsilci bayrağını daha ileriye taşıdığımız gelecekler için Türkiye adına düşünüyoruz”
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay