Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, I. Abdülhamit’in ölümü üzerine 7 Nisan 1789 tarihinde tahta çıkan ve Osmanlı Devleti için başarılı bir geçmiş bırakan Padişah III. Selim’i saygı ve rahmetle andı.
Genel Başkan Murat Doğanay, Padişah III. Selim’in tahta çıkması ile yenilenmeye ve yeniden yapılanmaya gidilmesi ve Osmanlı Devleti’nin gidişatı hususunda kesinlik kazandırdığı fikirleri ile belli başlı değişikler yapmış olup, bu süreçte devletimiz adına sıkı çalışmış ve devletimizin refahı için çok çalışmış olduğunun altını çizdi.
Padişah III. Selimin döneminin en önemli simgesi Nizam-ı Cedid’i kurması ve askeri reformlarda önemli yeniliklere imza attığını ifade eden Asad Genel Başkanı Murat Doğanay, aynı zamanda Nizam-ı Cedid Avrupa tarzında eğitilerek yetiştirilmesinin Osmanlı Devleti için yeni bir donanması yapısının oluşmasına vesile olduğunu vurguladı. Avrupa Stratejik Araştırmalar Topluluğu olarak tarihimizde büyük yer kaplayan, milleti için canla başla çalışmış liderleri her daim saygı ile andıklarını dile getiren Başkan Murat Doğanay, Padişah III. Selim döneminde Avrupa’dan ülkemize gelmiş ve devletimizin gelişmesinde önemli rol oynayan matbaaları kurması sebebiyle hala müteşekkir olduklarını dile getirdi.
Padişah III. Selim’in Osmanlı Devleti İçin Çalışmaları;
Askeri alanda özellikle subay yetiştirilmesine son derece önem vermiş olan III. Selim bu alanda ciddi çalışmalar yapmıştır. III. Selim; Yeniçerilerin ve Tımarlı Sipahilerinin ıslahatıyla ilgili büyük bir özenle çalışmış ve 72 maddelik bir ferman yayınlanmıştır. Bu maddelerin ana başlıkları;
- Yeniçerilerin Esame alımı yasaklanmıştır.
- Nizam-ı Cedit, batılı tarzda ordu kurulmuştur.
- Bu ordunun masrafları için İrâd- ı Cedit adlı bir hazine kurulmuştur.
- Askeri okullarda ilk kez Fransızca eğitimi başlamıştır.
- Hıdırelles’ten kasım ayına kadar olan askeri talimler üçe çıkarılmıştır.
- 1790 yılında Tophane‘de okul yaptırmıştır
- 1792 yılında ise Halıcıoğlu‘da bir Humbaracı ocağı kurmuştur.
- Eyüpsultan‘da bulunan Mühendishane-i Sultan-i Halıcıoğlu’na taşımıştır.
- 1800 yılında Humbaracı Ocağına bağlı olan Mühendishane-i Fünun-i Berr-i Humayum kurmuştur.
- Camialtında bulunan Tersane Mühendishanesi‘ne gemi inşaatı bölümü ekledi.
- 1805 yılında yine bu okulu, inşaat ve seyrü sevafin adlı iki ana bölüme ayrılmıştır.
- Osmanlı’nın ilk resmi yabancı dili Fransızca olarak belirlendi.
- İlk resmi devlet matbaası kuruldu.
- Yerli ticareti korumak için Avrupalıların ülke içinde Ticaret yapmaları yasaklamıştır.
“Daha güçlü, zengin ve dünya politikalarına yön veren, küresel gücü elinde tutan, köklerinde var olan İslam’ın en güçlü temsilci bayrağını daha ileriye taşıdığımız gelecekler için Türkiye adına düşünüyoruz”
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay
ASAD- MURAT DOĞANAY (GENEL BAŞKAN)