Avrasta Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay, vefatının 122. Yılında Gazi Osman Paşa’yı saygı ve rahmetle andı. Başkan Doğanay, Gazi Osman Paşa’nın, kahramanlıklarla dol tarihimize adını altın harfle yazdırdığını ve bize kahramanlık dolu bir tarih bıraktığını dile getirdi.
Düşmanların bile önünde saygı ile eğildikleri Plevne Müdafaasının dirayetli komutanı Gazi Osman Paşa, tarihimizde silinmez bir iz bırakmıştır. Asad Genel Başkanı Murat Doğanay, Gazi Osman Paşa’nın bize miras bıraktığı Plevne Müdafaası, Çanakkale Zaferi, İstiklal Harbi gibi destansı mücadelelerin bizler için son derece kıymetli olduğunu dile getirdi.
Genel Başkan Doğanay, kahramanlıklarıyla dünya tarihinde önemli rol oynamış Gazi Osman Paşa’nın, aradan bu kadar uzun zaman geçmesine rağmen hata gönüllerde taht kurduğunu ve büyük saygı duyulduğunu detayının altını çizdi. Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu olarak tarihimiz adına canı pahasına çalışmış, kahraman isimlerin, tüm düşünce ortakları ve yönetim kurulu olarak sonsuz saygı duyduklarını dile getiren Murat Doğanay, güzel medeniyetimizde hizmet etmişGazi Osman Paşa’nın vefatının 122. yılında bile akıllar da kazılı olduğunu vurguladı.
Gazi Osman Paşa Kimdir?
Osman Nuri Paşa (1832, Tokat – 5 Nisan 1900, İstanbul), Osmanlı Ordusu‘nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri‘ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından “Gazi” unvanına layık görülmüş, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askerdir.
Gazi Osman Paşa’nın Başarıları;
Yemen‘e gönderilen Osman Paşa buradaki görevlerinin ardından paşa rütbesiyle 1875 yılında Rumeli‘de bulunan 5. Ordu‘ya bağlı Manastır Fırka Komutanlığı’na atandı. Buradaki başarısından dolayı ferik rütbesine nail oldu. 27 Haziran 1876 tarihinde Sırbistan Prensliği‘nin, Osmanlı İmparatorluğu‘na ültimatom vermesi sebebiyle başlayan 1876-1877 Osmanlı-Sırp Savaşı esnasında, Vidin Komutanlığı’na tayin edildi. Emrindeki askerlerle İzver tepelerini ve Zayçar kasabasını kuşattı. Sırp Ordusu düzensiz bir şekilde geri çekilince Belgrad yönünde harekâta devam etti. Ancak Serasker‘in emri üzerine harekatı durdurdu.
En büyük başarılarından bir diğeri ise 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı‘ndaki Plevne Savunması oldu. 145 günlük savunmanın ardından kuşatmayı bölmek amacıyla giriştiği huruç harekâtı esnasında şehir çıkışında yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı, onun esir olmasına rağmen teslimiyet sembolü olan kılıcını elinden almadı. Müdafaa hattı stratejileriyle esir olduğu dönemde hem Rus Çarı hem de dönemin komutanları tarafından saygı duyuldu ve örnek alındı. Belli bir süre Bugot, Bükreş, Harkof ve Saint Petersburg’da esaret hayatı yaşadı. Rus Çarı tarafından kendisine kahramanlığını takdir amacıyla çifte kartal nişanı verildi.
“Daha güçlü, zengin ve dünya politikalarına yön veren, küresel gücü elinde tutan, köklerinde var olan İslam’ın en güçlü temsilci bayrağını daha ileriye taşıdığımız gelecekler için Türkiye adına düşünüyoruz”
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu Genel Başkanı Murat Doğanay
ASAD- MURAT DOĞANAY (GENEL BAŞKAN)